[logo B'ART]

Park Wolności, Pretoria, RPA – Międzynarodowy Konkurs Architektoniczny na Projekt Muzeum, Ogrodu Pamięci i Memoriału na wzgórzu Salvakop w Pretorii, RPA: 2003

Lokalizacja
Pretoria, RPA
Projekt
2003
Inwestor
Trust Parku Wolności, Ministerstwo Kultury i Sztuki RPA
Obszar opracowania
52000
Pow. użytk. muzeum
5750
Pow. ogrodu
25000

Forma zespołu Parku Wolności wyrasta z bezpośredniej relacji z otaczającym krajobrazem i ukształtowaniem wzgórza Salvakop, a wyraz estetyczny całego kompleksu a zwłaszcza budynku Muzeum nawiązuje do kształtów, materiałów, kolorów dekoracji wytwarzanych przez pokolenia rodzimych mieszkańców Południowej Afryki.

Składający się z pięciu poziomów budynek muzeum położony jest przy drodze dojazdowej i rozciąga się w górę aż do miejsca Zgromadzeń wzdłuż północnego zbocza wzgórza, zapewniając z powierzchni swoich tarasów widoki we wszystkich kierunkach.

Przestrzeń muzeum podporządkowana została osi Krugera, wzdłuż której zlokalizowana została główna komunikacja pionowa, natomiast powierzchnia wystawowa znajduje się wokół dwóch przestrzennych patio, nanizanych na oś, połączonych klatkami ewakuacyjnymi oraz windami.

Prezentacja ekspozycji przedstawiającej 3,5 miliarda lat historii Południowej Afryki zorganizowana została w sposób umożliwiający zwiedzanie w dowolnym kierunku oraz ograniczenie zwiedzania tylko do wybranych części ekspozycji muzeum.

Ogród Pamięci o prostej geometrycznej formie rozciąga się od Monumentu opadając aż do Amfiteatru w otoczeniu charakterystycznego krajobrazu wzgórza Salvakop.

Na szczycie wzgórza, na przecięciu dwóch osi kompozycyjnych, umieszczony został Monument upamiętniający historię kraju i jego walki o odzyskanie niepodległości.

Jego forma nawiązuje do wschodzącego słońca z rozchodzącymi się we wszystkich kierunkach promieniami słońca w kształcie kłów słoni, będącego częścią nowego oblicza Południowej Afryki i najbardziej znaczącym symbolem kraju.

Miejsce spotkań w formie szerokiego i długiego placu jest położone w północnej części wzgórza u stóp Monumentu i służyć ma organizacji uroczystości z okazji ważnych świąt narodowych.

Ostatnim elementem kompozycji urbanistycznej jest amfiteatr zaprojektowany dla organizowania przedstawień, położony na południowym wzniesieniu wzgórza, za którego sceną i proscenium znajduje się Ogród Pamięci zakończony Monumentem.

Czteropiętrowe budynki administracyjne zostały usytuowane u stóp wzgórza , nieopodal drogi dojazdowej i zostały podzielone funkcjonalnie na dwie oddzielne części połączone przestrzennym patio - część administracyjną oraz mieszczącą rezerwę powierzchniową.